Колко сме похарчили за избори в България през последните три

...
 
Колко сме похарчили за избори в България през последните три
Коментари Харесай

Колко сме похарчили за избори в България през последните три години?

 

Колко сме похарчили за избори в България през последните три години? От 2021 година до момента България е провела избори общо седем пъти – пет за парламент, един за президент и един за локален избор. За това държавният бюджет е похарчил съвсем 710 милиона лв.. Това сочи разбор осъществен от Института за развиване на обществената среда.

В сумата влизат и заплащанията за закупуване, поддръжка и превоз на устройствата за машинно гласоподаване, за ролките със профилирана хартия, на които се печатат машинните бюлетини, както и за обезпечаването на видеонаблюдение за изборите през 2023 година

Местните избори от есента на 2023 година са излезли най-скъпо в последните години – над 188 млн. лева Разходите за последните парламентарни избори от предходната година пък са съвсем 100 млн. лева

Най-голям дял от парите отиват за хонорари на членовете на изборните комисии – общо 239.4 млн. лева С последните промени в Изборния кодекс тези хонорари бяха увеличени и  към този момент би трябвало да бъдат не по-малко от 25 % от минималната работна заплата.

фотография: Институт за развиване на обществената среда

От началото на 2024 година тя беше увеличена с 19.6 %, тъй че разноските за хонорари евентуално ще надвишават 35 млн. лева Ако идните европейски и предварителни парламентарни избори не бъдат извършени дружно, заплащането за секционните комисии ще надвишава 70 млн. лева

Друг образец е този с превоза на машинните устройства. В момента изборната администрация прави оценка на 940 800 лева с Данък добавена стойност разноските за превоз на машините до изборните секции в страната и логистичното им обезпечаване за евроизборите. Ако изборите се проведат в разнообразни седмици, тези разноски ще се удвоят.

Вот 2 в 1 ще коства на държавния бюджет почти колкото локалния избор предходната година или извършените през ноември 2021 година парламентарни и президентски избори.

Ако европейските и парламентарните избори бъдат планувани в разнообразни дни, това в допълнение и излишно ще оскъпи процеса.

Източник: Сега

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР